Kan vi imødekomme patienternes ønsker til deres livs afslutning?

’Stundom helbrede, ofte lindre, altid trøste’, sagde man. Men arbejdet med helbredelse har fået overtaget i sundhedsvæsnet, og nok også i patienternes forventninger. Et oplæg ved prof. Gorm Greisen til ETIK2018

Synopsis

’Stundom helbrede, ofte lindre, altid trøste’, sagde man. Men arbejdet med helbredelse har fået overtaget i sundhedsvæsnet, og nok også i patienternes forventninger. Helbredelseskontrakten er simpel, man bliver simpelthen som ny igen. Eller hvad? Har de fleste patienter – de fleste patienter er ældre – mere realistiske forventninger? Hverdagstalen om sygdomplager og almindeligt aldersforfald er også præget af optimisme. Vi går til genoptræning, selvom det tydeligvis går nedadbakke. Er det bare for at holde humøret oppe, eller er det blufærdighed? Eller er det fejt at give op – ikke at tage udfordringen op? Men som læger kan vi i hvertfald ikke imødekomme ønskerne hvis vi ikke kender dem og de er fremsat i forhold til nogle realistiske scenarier. Og hvis vi bliver bedre til at tale med patienterne om livsafslutning kan det blive en udfordring at levere det de ønsker.

Bio

Gorm Greisen er børnelæge og har været ansat som overlæge på Rigshospitalets neonatalklinik i 25 år.

Gorm Greisen er også professor i pædiatri ved Københavns Universitet og leder en forskergruppe der arbejder med årsager til hjerneskade hos tidligt fødte børn, systematiske efterundersøgelser mhp. neurologiske, psykologiske og andre helbredsmæssige senfølger af hjerneskade. Andre emner er vækst i perioden omkring fødslen og senere helbred og ny behandling af sygdom i nyfødthedsperioden for at forbedre udvikling og sundhed senere i livet.

Gorm Greisen interesserer sig også for videnskabsetik.

Video

Audio

Slides

Links

Before you go, don’t forget to:

  • share widely
  • comment below and join the #FOAMed conversation in general
  • connect with the scanFOAM project and team on Twitter, Facebook, Instagram or write us an old fashioned email
Mads Astvad
 | Website

Scandinavian paediatric anaesthetist / intensivist.
PHARM, ED, OR, ICU.
Digital MedEd
Co-founder scanFOAM.org
Co-organiser CphCC & TBS-Zermatt (aka The Big Sick)
Medical lead REPEL (resilience in pediatric emergency life support)
Web dev SSAI.info

Share this post?
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x