Anæstesi A-Z ep. 3 | Ultralyd i anæstesi

POCUS, FAST, FATE, FLUS. Lær hvad det hele betyder i denne episode om ultralyd i anæstesiologisk praksis med dagens ekspert Søren Hofmann.

I denne udgave af Anæstesi A til Z er emnet ultralyd.

Podcasten er baseret på kapitel 3 i bogen Anæstesi og ugens gæste-ekspert er Søren Hofmann, afdelingslæge på Bispebjerg Hospital. Søren har skrevet ph.d i ekkokardiografi og er særligt passioneret omkring brugen af ultralyd i anæstesien.

I podcasten gennemgås ultralydens historie og indtog i anæstesien og hvordan anæstesien nu er nærmest uundgåeligt for enhver, der træder ind i specialet. Der tales om, hvordan man kan bruge og lære ultralyd og begreber som POCUS, FAST, FATE, og FLUS gennemgås. Er alle de ord bare bogstaver for dig, så lyt med nedenfor eller hent vores podcast på iTunes.

I episoden vender vi bl.a ultralyd til udelukkelse af pneumothorax og placering af CVK efter CVK anlæggelse – det gjorde os nysgerrige på evidensen og anvendelsen. Det resulterede i denne blogpost med en litteraturgennemgang på emnet https://scanfoam.org/ultrasound-to-verify-cvc-placement/.

I podcasten nævner vi også, at vi her på bloggen ville dele links til dig der gerne vil igang med at bruge ultralyd.

Download CEKU’s Akut Ultralyd App her

Lær ultralyd – tag DUDS Basiskursus  gennem Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab

Start din ultralydsrejse og find flere avancerede kurser gennem usabcd, der har kurser i både ind- og udland. Det kan også anbefales at tage kurser og elæring gennem WinFOCUS. Indmeldelse giver adgang til gode online konferencer.

Og for dig, der bare vil have endnu mere så følg endeligt disse #FOAMed resourcer hvor du kan lære ultralyd døgnet rundt.

Podcasts & YouTube

  • Core Ultrasound, som har samlet indholdet fra flere tidligere initiativer under ny fane, herunder ikke mindst den tidligere OG podcast om POCUS, the Ultrasound Podcast med Matt Dawson og Mike Mallin. Ledes nu af Jaylin Avila og Ben Smith

Ibooks

  • Introduction to bedside ultrasound ved samme Matt and Mike. Nogle år på bagen, men fin introduktion, letlæst og med illustrative klip. 2 bøger: vol 1 & vol 2
  • Practical guide to critical ultrasound, editors Lewiss, Strony, Jones
    Samme stil som ovenstående, men mere detaljeret. 3 dele: vol1A, vol1B, vol2

/Sandra & Tobias

 | Website

Star skater, simulationista by day, anaesthesia by night and #meded choreographer. Coming to a SIM room near you. With a shark.

MD, currently finalising his specialist registrar training in anesthesiology. Moonlights as SAR medical doctor and co-host at ‘Anæstesi A - Z’.

Share this post?
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x