Anæstesi A-Z ep. 12 | Det akutte sectio

Lyt med når vi i denne episode går i dybden med det akutte sectio, igen med Kim Ekelund som vores gæsteekspert

Når alarmkaldet for akut sectio tikker ind på vagttelefonen, skal man for alvor være klar som anæstesilæge. Der er potentielt 2 patienter og flere kliniske subteams, hvor anæstesilægen er med i dem alle, og afhængigt af hastegraden er det vigtigt at paratviden på det allervigtigste er helt præsent. Det kan føles overvældende, og det gælder derfor om at være godt klædt på. Det hjælper denne episode dig med at blive.

Der foretages ca. 10.000 kejsersnit/årligt i Danmark. Omkring halvdelen udføres akut. Det svarer rundt regnet til at 10% af alle fødsler ender i akut kejsersnit. Med udgangspunkt i DASAIMs vejledning om anæstesi til kejsersnit og obstetrikernes Sandbjerg rekoomendation om akut sectio dykker vi ned i detaljerne om det, der er vigtigt og nødvendigt, når du skal kunne håndtere det akutte sectio.

Ind imellem opstår der i fødslen komplikationer, der gør at man må afvige fra den oprindelige plan og foretage et akut kejsersnit. Et akut kejsersnit er indiceret, hvis det vurderes, at en videre fødsel vil være for farligt for mor og/eller barn. Årsagerne hertil er mange, men en af de hyppigste årsager er manglende fremgang i fødslen. En anden hyppig årsag er truende asfyksi hos barnet, der fanges på CTGen eller via skalp-pH. Andre årsager, der udløser et akut sectio er f.eks. præeklampsi, ukendt underkropspræsentation samt placenta-problemer.

I dette afsnit fører vi dig derfor blandt andet igennem klassificering og gradering af det akutte sectio, med fokus på arbejdsgang inden for relevante tidsramme. Vi taler om hvornår at “hugge en hæl og klippe en tå”- håndtering er nødvendigt og hvordan en “Hvis xx, Så xx” tankegang hos anæstesiologen er god at have i baghovedet.

I episoden tager vi dig også igennem valg af bedøvelse og smertedække. Frem til 1980’erne var den foretrukne anæstesimetode til både akut og elektivt sectio GA. Idag er spinalanæstesi den foretrukne anæstesiform til begge, hvorfor vi igen går i dybden med den neuroaksiale blokade. Hvordan er det nu lige med førstevalg af metode, antal forsøg, medicin, doseringer etc. når alt bliver akut og tidspresset. Og i hvilke tilfælde kan den fulde narkose blive nødvendig. 

Husk som altid at sætte dig ind i lokale forhold gældende for dit ansættelsested/afdeling. Der kan være mindre forskelle i hvordan blandingen laves på netop din afdeling i forhold til andre.

I episoden kommer vi ind på et par emner, som vi lover jer at linke til her i blogpostet. Det første er da Kim fortæller om artiklen af vores obstetriske kolleger og formanden for DASAIMs obstetriske udvalg Lars Møller Pedersen fra Hvidovre. Artiklen handler om den nok så skræmmende situation med fastkilet hoved ved akut sectio og findes som open access på Ugeskriftet. Du kan derfor med god samvittighed hente den lige her.

Derudover nævner vi af et par omgange den amerikanse podcast ACCRAC og deres episoder om “Maternal physiology”. Der findes i øvrigt en hel samling af emner omkring obstetrisk anæstesi, som du kan finde her. På baggrund af podcasten og Miller’s Anesthesia har vi lavet et lille lommekort i dansk udgave med de vigtigste ændringer.

Hvis du har lyst til mere læsestof, har JMC med Kim Lindelof i spidsen samlet et lille minikompendie med alt det vigtige, du skal vide om obstetrisk anæstesi, og det kan findes lige her.

Eller scan QR koden her. Så kan du gemme det direkte, hvor du ønsker! Tak til Kim, Kim og JMC for at dele deres viden med os både i podcasten og her på bloggen.

Til sidst – har du brug for at få genopfrisket indikationer og kontraindikationer ved den neuroaksiale blokade, finder du det gennemgået i afsnittet om det elektive sectio, som du kan repetere her.

Tak til DASAIM, JMC og podcast-bureauet hearHEAR for den økonomiske støtte til udgivelsen af denne podcast.

Endnu engang – tak fordi du lyttede med – vi høres ved!

Natasha, Tobias & Sandra

Referencer
  1. http://www.dasaim.dk/dokumenter_category/obstetrisk-anaestesi/
  2. http://www.dasaim.dk/wp-content/uploads/2013/10/Guidelines_AKUT_SECTIO_aug_09.pdf
  3. Kujabi ML, Brooks L, Pedersen LM, Weber T. [Impacted foetal head at emergency caesarean sections]. Ugeskr Laeger. 2021 Aug 9;183(32):V03210232. Danish. PMID: 34378527.
  4. http://accrac.com/episode-192-keywords-part-14-maternal-physiology-with-gillian-isaac/(opens in a new tab)
  5. http://accrac.com/category/OB/
Artwork

Featured image based on open source picture off pexels thanks to Vidal Balielo Jr.

Star skater, simulationista by day, anaesthesia by night and #meded choreographer. Coming to a SIM room near you. With a shark.

MD, currently finalising his specialist registrar training in anesthesiology. Moonlights as SAR medical doctor and co-host at ‘Anæstesi A - Z’.

MD, passionate about anaesthesia, teaching, and non-technical skills. An endorphin addict, forever trying to merge sport and movement with everyday life. Loves multitasking, skiing, running and the specialty.

Share this post?
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x