Anæstesi A-Z ep. 9 | Fødeepidural del 2

Lyt med, når vi i Anæstesi A-Z tager fat på det store og vigtige emne fødeepiduraler. DASAIMs vejledning fra 2021 gennemgås med Kim Ekelund med som gæsteekspert. Del 2 af 3

Fødeepiduraler. Proceduren man hurtigt får mange (og for nogle, nok) af ;-) og proceduren med nogle af vores mest taknemmelige patienter. Der er intet som en fødende kvinde, der efter at have været i intens smerte pludseligt åbner øjnene, med et kæmpe smil, der nu breder sig over ansigtet, efterfulgt af “TAK- du er min bedste ven” (og jeg opkalder mit barn efter dig!). Hvis du er interesseret i data omkring fødsler og specifikt epiduraler så er fødselsregisteret faktisk et ganske sjovt sted at gå på jagt. Det er også derfra vi har hentet de tal vi nævner i begyndelsen af episoden (1).

I denne episode går vi i dybden med fødeepiduraler. For introlægen eller andre, der for første gang skal til at udføre proceduren, er kapitlet i anæstesibogen ikke sufficient til at lære om det, som er nødvendigt for at opnå fødegangskompetence. Dertil må man have fat i DASAIMs vejledning om emnet. I februar 2021 udgav DASAIM en opdateret udgave af den vejledning (2). Og netop den vejldning er udgangspunktet for denne episode.

Med som gæsteekspert har vi inviteret Kim Ekelund og som formand for SSAIs Advanced Educational Programs for Obstetric Anaesthesia og medlem af DASAIMs obstetriske udvalg, ja så synes vi, han er lidt af et scoop. Er du HU læge, har du mødt ham på kurset i obstetrisk anæstesi, og har du ophold på JMC på Rigshospitalet, ja så er det, der du kan finde ham til hverdag, hvor han er overlæge.

I denne episode arbejder vi os struktureret gennem vejledningens indhold med Kim, der øser af sin ekstensive viden, og vi stiller alle de spørgsmål, der er nødvendige. Vi får også tid til at komme i dybden med emner af relevans, som ikke er nævnt i vejledningen – f.eks kommer vi til at tale om subdural injektion af lokalanæstesi og som reference til det kan du læse endnu mere her (3).

For dig, som er ny, kan det lille lommekort nederst på siden med de vigtigste pointer i forhold til anlæggelse af epidural måske være en hjælp, når du i alle døgnets timer går rundt på fødegangen – den er til jer fra os. Husk dog at sammenligne med instruksen på din egen afdeling, der kan være små forskelle.

I episoden kommer vi i starten ind på lovgivningen omkring informeret samtykke. Linket til retsinformation findes her (4).

Lyt til episoderne her – vi håber du lærer en masse mens du lytter. Du kan lytte til alle 3 episoder på én gang eller med mellemrum. Vi har prøvet at dele indholdet op på steder hvor der naturligt er emneskift.

Endnu engang – tak fordi du lyttede med og vi høres ved.

Tobias & Sandra

Referencer:

  1. https://www.esundhed.dk/Registre/Det-medicinske-foedselsregister/Foedte-og-foedsler-1997-og-frem#tabpanel61119A72216248AC86DB508579760DED
  2. http://www.dasaim.dk/dokumenter_category/obstetrisk-anaestesi/
  3. Agarwal D, Mohta M, Tyagi A, Sethi AK. Subdural block and the anaesthetist. Anaesth Intensive Care. 2010 Jan;38(1):20-6. doi: 10.1177/0310057X1003800105. PMID: 20191772.
  4. https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/359

Tak til DASAIM, JMC og podcast-bureauet hearHEAR for den økonomiske støtte til udgivelsen af denne podcast

Star skater, simulationista by day, anaesthesia by night and #meded choreographer. Coming to a SIM room near you. With a shark.

MD, currently finalising his specialist registrar training in anesthesiology. Moonlights as SAR medical doctor and co-host at ‘Anæstesi A - Z’.

Share this post?
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments